Stijgende prevalentie van mazelen

02-07-2024

Naar aanleiding van de stijgende prevalentie van mazelen in België, roept Sciensano op om de vaccinatiestatus voor mazelen na te kijken. De website van Departement Zorg en de recente geupdate versie van de richtlijn Mazelen geven een overzicht van de kliniek, de criteria van een (vermoedelijk) geval en ook de te volgen contactmaatregelen. Wij lichten graag de diagnostiek en het vaccinatieadvies nog eens toe.

Parvovirus B19 in opmars

28-06-2024

Eerder deze maand stuurde de Vlaamse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) een oproep tot alertheid uit naar collega’s in verband met de opmars van Parvovirus B19 in België. Een overzicht.

Mycoplasma hominis - Ureaplasma urealyticum

18-06-2024

Bij seksueel overdraagbare aandoeningen (SOAs) denkt men voornamelijk aan deze klassieke verwekkers: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium en Trichomonas vaginalis. Naast deze 4 moet men ook bedacht zijn op volgende verwekkers: Mycoplasma hominis en Ureaplasma urealyticum

Thalassemie, frequent bij personen met een migratieachtergrond

27-02-2024

Rode bloedcellen bevatten grote hoeveelheden hemoglobine (Hb), met als belangrijkste functie het zuurstoftransport van longen naar weefsels. Hb is steeds opgebouwd uit 4 eiwitketens (globine subunits) die elk één heemgroep bevatten. Bij de volwassene vinden we voor 95-97% HbA1 en een kleine hoeveelheid HbA2. Bij volwassenen (en steeds bij jonge kinderen) komt nog een kleine hoeveelheid foetaal hemoglobine (HbF) voor.

Eiwitelektroforese en paraproteïnen

14-02-2024

Na blootstelling aan ziekteverwekkers (virussen, bacteriën, enz..) ontstaan complexe immuunreacties in ons lichaam. Een belangrijk onderdeel is de reactie van B-lymfocyten die geactiveerd kunnen worden en zich omvormen tot plasmacellen, in staat om antilichamen (gamma-globulines of immunoglobulines) te produceren, gericht tegen de vreemde indringers.