Thalassemie, frequent bij personen met een migratieachtergrond

27-02-2024

Rode bloedcellen bevatten grote hoeveelheden hemoglobine (Hb), met als belangrijkste functie het zuurstoftransport van longen naar weefsels. Hb is steeds opgebouwd uit 4 eiwitketens (globine subunits) die elk één heemgroep bevatten. Bij de volwassene vinden we voor 95-97% HbA1 en een kleine hoeveelheid HbA2. Bij volwassenen (en steeds bij jonge kinderen) komt nog een kleine hoeveelheid foetaal hemoglobine (HbF) voor.

Eiwitelektroforese en paraproteïnen

14-02-2024

Na blootstelling aan ziekteverwekkers (virussen, bacteriën, enz..) ontstaan complexe immuunreacties in ons lichaam. Een belangrijk onderdeel is de reactie van B-lymfocyten die geactiveerd kunnen worden en zich omvormen tot plasmacellen, in staat om antilichamen (gamma-globulines of immunoglobulines) te produceren, gericht tegen de vreemde indringers.

Lipase of CA 19.9 bij pancreaskanker?

25-01-2024

Mensen hebben verschillende lipasen (secretie door maag, longen en intestinale mucosa), doch de belangrijkste vorm is het pancreatisch lipase, dat verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de gemeten lipase-activiteit in het serum.