Haptoglobine genotype

01-10-2024

Haptoglobine (Hp) is een plasma eiwit dat best gekend is voor zijn rol als “hemoglobine scavenger” bij hemolyse. Bij intravasculaire afbraak van rode bloedcellen (RBC) zal haptoglobine het vrijgekomen hemoglobine (Hb) binden met de vorming van een stabiel Hp-Hb complex. De concentratie haptoglobine daalt daarom bij hemolyse. Het Hp-hb wordt dan getransporteerd naar de lever, waar het wordt afgebroken en gerecycleerd. Op die manier wordt ijzerverlies via de nieren vermeden.

Vitamine D: een overzicht

23-08-2024

Vitamine D (cholecalciferol) is een vetoplosbaar vitamine (cholesterolachtige structuur) die vooral gevormd wordt uit precursors in de huid onder invloed van UV-straling en ook (in mindere mate) rechtstreeks afkomstig is uit de voeding (bv. visolie, lever, eidooier). Vitamine D wordt in het lichaam verder omgezet eerst door de lever naar 25-OH vitamine D en vervolgens door de nieren in 1,25 (OH)2 vitamine D, de actieve metaboliet.

(On)Zin van de bepaling van D-dimeren

05-08-2024

D-dimeren zijn een specifieke groep van afbraakproducten van gestabiliseerd (“cross-linked”) fibrine die vrijkomen bij trombolyse. De bepaling ervan is een hulpmiddel bij het uitsluiten van diepe veneuze trombose (DVT), longembolie (LE) of diffuse intravasculaire coagulatie (DIC).

Stijgende prevalentie van mazelen

02-07-2024

Naar aanleiding van de stijgende prevalentie van mazelen in België, roept Sciensano op om de vaccinatiestatus voor mazelen na te kijken. De website van Departement Zorg en de recente geupdate versie van de richtlijn Mazelen geven een overzicht van de kliniek, de criteria van een (vermoedelijk) geval en ook de te volgen contactmaatregelen. Wij lichten graag de diagnostiek en het vaccinatieadvies nog eens toe.

Parvovirus B19 in opmars

28-06-2024

Recent stuurde de Vlaamse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) een oproep tot alertheid uit naar collega’s in verband met de opmars van Parvovirus B19 in België. Een overzicht.

Mycoplasma hominis - Ureaplasma urealyticum

18-06-2024

Bij seksueel overdraagbare aandoeningen (SOAs) denkt men voornamelijk aan deze klassieke verwekkers: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium en Trichomonas vaginalis. Naast deze 4 moet men ook bedacht zijn op volgende verwekkers: Mycoplasma hominis en Ureaplasma urealyticum

Thalassemie, frequent bij personen met een migratieachtergrond

27-02-2024

Rode bloedcellen bevatten grote hoeveelheden hemoglobine (Hb), met als belangrijkste functie het zuurstoftransport van longen naar weefsels. Hb is steeds opgebouwd uit 4 eiwitketens (globine subunits) die elk één heemgroep bevatten. Bij de volwassene vinden we voor 95-97% HbA1 en een kleine hoeveelheid HbA2. Bij volwassenen (en steeds bij jonge kinderen) komt nog een kleine hoeveelheid foetaal hemoglobine (HbF) voor.