Lipase of CA 19.9 bij pancreaskanker?

25-01-2024

Mensen hebben verschillende lipasen (secretie door maag, longen en intestinale mucosa), doch de belangrijkste vorm is het pancreatisch lipase, dat verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de gemeten lipase-activiteit in het serum.

Het "winter effect" op de kaliumwaarden in de huisartsenpraktijk.

20-12-2023

Blootstelling van de rode bloedcellen (RBC) aan koude (< 18 °C) zorgt voor een remming van de natrium-kalium pomp, die normaal gezien kalium in de cel pompt en natrium naar buiten. Hierdoor lekt kalium uit de RBC terwijl natrium naar binnenloopt. Dit leidt tot een “winter effect” in de kaliumresultaten over de tijd.

Lactose intolerantie: detectie met moleculaire techniek

27-11-2023

Lactose is aanwezig in veel dagdagelijkse voedingsproducten zoals melk, room en de meeste kazen. In onze streken worden deze zaken vaak geconsumeerd, maar dit is niet overal ter wereld zo, aangezien ongeveer twee derde van de wereldbevolking lactose intolerant is.

SARS-CoV-2 Serologie anno 2023

02-10-2023

SARS-CoV-2, het virus achter COVID-19, stimuleert na infectie de productie van antilichamen, met een focus op anti-nucleocapside (N) en anti-spike (S) antilichamen. De kwantitatieve correlatie tussen anti-S antilichamen en bescherming vormt de basis voor vaccinatiemonitoring. Welke rol kunnen deze bepalingen spelen bij de diagnostiek en opvolging van patiënten?

Dengue (knokkelkoorts), een tropische ziekte in opmars

02-10-2023

Naar schatting worden jaarlijks tot 100 miljoen mensen wereldwijd besmet met het Dengue-virus. 2019 was een recordjaar waarbij er ruim 5 miljoen gedocumenteerde infecties werden geregistreerd. Minder dan 5% wordt ernstig ziek en de mortaliteit ligt rond 1/2000 infecties.

Maximale ontzorging dankzij het eFORM

22-09-2023

Kent u het Labo Maenhout eFORM al? Met dit digitale voorschrift boekt u heel wat tijdwinst bij het doorverwijzen én vermijdt u fouten. Maak kennis met dit papierloze voorschrift voor bloedafname en labo-onderzoek.