Testen met speciale afname-instructies

05-09-2017

Ongeveer 90% van de fouten gebeuren tijdens de pre-analytische fase. De fouten buiten het laboratorium zijn moeilijk te controleren. De meeste fouten zijn in te dijken door correcte bloedafname en correct transport.

Diagnoseregels CMV en toxoplasma tijdens de zwangerschap

31-05-2017

Vanaf 1 juni 2017 is er een beperking in terugbetaling van Toxoplasma gondii IgG, IgM, CMV IgG en IgM antistoffen tijdens de zwangerschap. De IgG’s worden maximaal 2 x terugbetaald tijdens die periode en de IgM’s enkel bij vermoeden van acute infectie.

Vernieuwd aanvraagformulier 2017

02-03-2017

In vergelijking met de vorige versie zijn er minimale wijzigingen ingevoerd zodat het formulier voor de aanvrager herkenbaar blijft. Het papieren aanvraagformulier houden wij bewust compact om de gebruiksvriendelijkheid ervan te behouden. Het bevat 99% van de meest courant aangevraagde testen zodat de aanvrager meestal de benodigde testen kan vinden.  

Wat te doen bij een prikaccident?

12-02-2017

Via prikaccidenten kunnen hepatitis B-virus (HBV), hepatitis C-virus (HCV) en Humaan Immunodeficiëntie Virus (HIV) worden overgedragen. Het risico op overdracht is afhankelijk van enkele factoren en laboratoriumonderzoek kan helpen bij het inschatten van de gevolgen van het accident.

Het opsporen van Norovirus kan via een sneltest in stoelgang

17-01-2017

Een infectie met norovirus wordt gekenmerkt door een acute onset van waterige, niet-bloederige diarree met buikkrampen, misselijkheid en braken. Soms komt ook lichte koorts, hoofdpijn of spierpijn voor. Symptomen starten binnen 12 tot 48 uren na blootstelling aan het virus