175134860

Afname instructies

Een correcte afname van het staal is zeer belangrijk voor de goede kwaliteit van het laboratoriumonderzoek.

Stel hier uw specifieke vragen en wij contacteren u zo snel mogelijk.

Hier vindt u enkele aandachtspunten en tips voor het uitvoeren van goede staalafname’s bij:

Veneuze bloedafname

Een goede voorbereiding van uw patiënt, het respecteren van de volgorde van afnemen en het correct uitvoeren van de bloedafname zijn belangrijk voor het bekomen van een betrouwbaar resultaat
Lees meer

Urinecollectie

Een urinestaal kan op verschillende manieren afgenomen worden. Men maakt onderscheid tussen mid-stream urine, first-void urine en 24-uurs collectie (met en zonder zuur)
Lees meer

Stoelgangcollectie

Het collecteren van een stoelgangstaal is pas evident als je goede tips krijgt. Ook dienen er sommige pre-analytische factoren in rekening worden gebracht.
Lees meer

Sperma-onderzoek post-vasectomie

Voor een post-vasectomie onderzoek moet de patiënt zich niet seksueel onthouden. Belangrijk is echter wel de manier van afnemen van het staal en het transport op kamertemperatuur naar het laboratorium.
Lees meer

Afname wissers

Labo Maenhout maakt gebruik van delta-swabs voor de afname's microbiologie. Deze zijn universeel bruikbaar voor de meeste afnamelocaties en analyses. Hier kan je specifiek leren hoe je een nasofaryngeale, vaginale en urethrale afname doet.
Lees meer

Nasofaryngeale spoeling

Voor sommige analyses is een nasofaryngeale spoeling het beste staaltype (hogere gevoeligheid en specificiteit). De patiënt dient voorafgaand aan staalafname de neus te snuiten en mag niet slikken tijdens de procedure. Belangrijk is steriel te werken.
Lees meer

Sputumcollectie

Afnames via een wisser zijn niet geschikt voor sputumonderzoek. Spontaan opgehoest sputum is bijna onvermijdelijk bijbesmet met keelslijm of speeksel. Hoe dan wel een correct sputumstaal afnemen?
Lees meer

Ettercollectie

Etter kan gecollecteerd worden uit een open en een gesloten abces. Leer hier hoe je dit correct moet doen.
Lees meer

Punctievochtcollectie

Verzamel het punctievocht met een steriele spuit en naald en breng over in een steriel recipiënt. Goede informatie over de afkomst van het staal is cruciaal.
Lees meer

Afname van speeksel

Speekselonderzoek kan uitgevoerd worden in geval van vermoeden van ontregeling van de hypothalame-hypofysaire as, of om de immuniteit te onderzoeken.
Lees meer