Luc colemont2

Darmkanker screening vanaf 45 jaar?

14-06-2022

Darmkanker is een van de kankers die je in een vroeg stadium kan opsporen. Vandaag gebeurt dat bij mannen en vrouwen vanaf 50 jaar via het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Nu het aantal jonge darmkankerpatiënten duidelijk in de lift zit, klinkt de vraag echter steeds luider om deze stoelgangtest misschien al vanaf 45 jaar aan te bieden.

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Meestal treden de symptomen van dikkedarmkanker pas in een laat stadium op (en vaak worden ze ook nog eens miskend). Zo duurt het gemiddeld tien jaar voor een poliep uitgroeit tot een kwaadaardig gezwel. Rectaal bloedverlies is met het blote oog ook vaak niet zichtbaar. Daarom nodigt de Vlaamse regering mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar uit om elke twee jaar deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Dat omvat de eenvoudige thuisafname van een staal stoelgang dat daarna wordt opgestuurd voor laboratoriumonderzoek naar Fecaal Occult Bloed (FOB).

Gratis test op jongere leeftijd?

In een blog uit 2016 schreven we al dat in Vlaanderen elk jaar 5000 patiënten de diagnose van colorectale of dikkedarmkanker krijgen. Vijftien jaar later zien we een duidelijke stijging van het aantal jonge darmkankerpatiënten. Waar darmkanker vroeger vooral een ziekte van vijftigplussers was, is vandaag 6% van alle Belgische darmkankerpatiënten jonger dan 50.

De voorbije weken kwamen verschillende getuigenissen in de media van prille veertigers die de diagnose dikkedarmkanker kregen. Doordat zij niet in het gratis screeningprogramma van de overheid zitten, komt deze diagnose vaak als de tumor al vergevorderd is. En dus wordt luidop de vraag gesteld of de FOB-test al op jongere leeftijd door het RIZIV terugbetaald zou kunnen worden?

Alarmbellen voor colorectale kanker

Screening en een preventieve colonoscopie kunnen veel onheil vermijden. Gebeurt deze onderzoeken niet, dan zijn er een aantal duidelijke alarmsignalen die op een verhoogd risico kunnen wijzen:

  • Rectaal bloedverlies in combinatie met lossere stoelgang en/of verhoogde stoelgangfrequentie gedurende meer dan zes weken.
  • Veranderd stoelgangpatroon (constipatie, diarree, consistentie) gedurende meer dan zes weken, ook zonder rectaal bloedverlies.
  • Rectaal bloedverlies zonder anale symptomen.
  • Anaal bloedverlies (bij mensen ouder dan 60 jaar).

Bij elk van deze symptomen is een onmiddellijk colonoscopisch onderzoek aangewezen.

Lees ook onze uitgebreide blog uit 2006

Bekijk reportage Ter Zake van 8 juni 2022