Prikcentrum Ronse1 800 500

Prikcentrum Ronse in de kijker

27-03-2023

Op 1 april 2023 blaast Prikcentrum Maenhout in Ronse vijf kaarsjes uit. Het ideale moment om de balans op te maken en onze diensten in de kijker te zetten.

Korte historiek

Om in te spelen op de specifieke vraag van lokale zorgverleners ging Labo Maenhout in 2017 op zoek naar een locatie om een bloedafnamecentrum op te richten. Het oog viel op het Aimé Delhayeplein (‘Steenbrugge’ in de volksmond) in Ronse omwille van de centrale ligging, de parkeergelegenheid en de visibiliteit. Voor de uitwerking van het project nam Thomas Maenhout architect en vriend Seger Delmulle onder de arm. In mei 2019 kon het compacte, ecologische én functionele praktijkgebouw de deuren openen.

Vandaag is het moderne gebouw met opvallende voorgevel een (para)medisch centrum met vier praktijkruimtes, een wachtzaal, een vergaderzaal en het prikcentrum op het gelijkvloers. Dat laatste kende tijdens de coronacrisis een grote boost, doordat er naast de gangbare bloedafnames ook honderden coronatesten afgenomen werden.

Afspraken maken voor de patiënten in het prikcentrum

Elke dag is er van 8u tot 12u een verpleegkundige aanwezig in het prikcentrum. Voor uw comfort en onze planning is het toch aangewezen altijd een afspraak te maken via www.prikcentrum.be.

Op die manier kunnen we de drukte op voorhand inschatten én kunnen we digitale voorschriften klaarzetten (zie verder).

Hoe gaat u te werk?

 • Open uw medici.be agenda (indien uw praktijk deze gebruikt) of vraag uw gratis account aan via www.afspraakagenda.be.
  • Selecteer ‘Afspraken bij andere zorgverstrekker’ en zoek naar ‘Prikcentrum Maenhout Ronse
 • Selecteer een afspraak naar keuze
 • Vul de patiëntengegevens aan:
  • Naam + voornaam
  • Rijksregisternummer
  • Adres
  • Gsm-nummer (dit is belangrijk om de patiënt persoonlijk te kunnen contacteren in verband met de afspraak)

U kunt afspraken ook telefonisch doorgeven via 056/60.02.66 of aan ons administratieteam vragen om ze in te plannen (mail daarvoor alle patiëntengegevens naar admin@labomaenhout.be).

De patiënt kan zelf ook een afspraak maken via prikcentrum.be.

Het digitale voorschrift

Sinds 2022 kan Labo Maenhout voorschriften digitaal klaarzetten voor het prikcentrum en de mobiele prikdienst. Hiervoor kunt u gebruikmaken van het Labo Maenhout eFORM.

Hoe gaat u te werk?

 1. Open uw Elektronisch Medisch Dossier (EMD)
 2. Onder documenten: selecteer het eFORM ‘Labo Maenhout’
 3. Klik op ‘Doorverwijzen…’
 4. Selecteer ‘Prikcentrum Maenhout Ronse
 5. Vervolledig het voorschrift en verzend het eFORM (elektronisch)

De aanvraag komt terecht op de centrale server van Labo Maenhout en wordt door het laboratorium digitaal bezorgd aan de prikdienst.

Er hoeft dus niets op papier meegegeven te worden!

Tip: Via ‘Preset toevoegen’ kunt u ‘presetsvan veelgebruikte parameters toevoegen. Dit zorgt voor een vlottere aanvraagprocedure.

U mag uiteraard ook nog altijd op papier blijven werken. De aanvraagformulieren dient u dan te bezorgen aan de patiënt of rechtstreeks aan het labo (via de ophaaldienst), met de duidelijke indicatie dat deze aanvraagformulieren voor het prikcentrum bestemd zijn.

De mobiele prikdienst

Naast de bloedafnames in het prikcentrum in Ronse biedt Labo Maenhout ook een mobiele prikdienst aan in de ruime regio van Ronse.

Afspraken hiervoor kunnen op twee manieren gemaakt worden:

 • via www.afspraken.be (Mobiele prikploeg regio Ronse)
 • telefonisch via het laboratorium (056/60.02.66) of via SENOR (0495/24.48.00)

Ook voor de mobiele prikdienst kunnen we digitale voorschriften voor u klaarzetten.

Hoe gaat u te werk?

 1. Open het Elektronisch Medisch Dossier (EMD)
 2. Onder documenten: selecteer het eFORM ‘Labo Maenhout
 3. Klik op ‘Doorverwijzen…’
 4. Selecteer ‘Mobiele prikploeg
 5. Vervolledig het voorschrift en verzend het eFORM

De aanvraag komt terecht op de centrale server van Labo Maenhout en wordt door het laboratorium digitaal bezorgd aan de mobiele prikdienst.

Team bloedafname

Ons team van verpleegkundigen staat elke weekdag én op zaterdag ter beschikking van patiënten voor wie de arts een bloedafname of coronatest heeft voorgeschreven.

Ons team bloedafname:

Kieu My Pham
Kieu My is al van bij het prille begin aan de slag als verpleegkundige in het prikcentrum in Ronse. Daarnaast is Kieu My een vaste waarde in het administratieteam van Labo Maenhout. Ze is perfect vertrouwd met voorschriften van huisartsen en beantwoordt alle praktische vragen van patiënten. Kieu My is vroedvrouw van opleiding, ze is perfect tweetalig en heeft een passie voor bloedafnames.

Sarah Florizoone
Als partner van een huisarts is Sarah heel erg vertrouwd met de omgang met patiënten en voorschriften van huisartsen. Naast haar werk voor Labo Maenhout is ze vroedvrouw in AZ Zeno in Knokke. Door haar wekelijkse contact met het verloskwartier en heel jonge baby’s is ze ook heel vertrouwd met het prikken van jonge kinderen.

Tamara Martens
Tamara is medisch laboratoriumtechnoloog en heeft al enkele jaren ervaring in het labo. Sinds een tweetal jaar vervult ze een administratieve functie in het labo en is ze actief als prikster voor het laboratorium. Door haar brede ervaring in het bedrijf is ze een ideaal aanspreekpunt voor patiënten.

SENOR
Stephanie Meiresonne en Christophe Fort hebben een twintigtal jaar geleden thuisverpleging SENOR opgericht in Ronse. Sinds de opstart van het prikcentrum staan zij op zaterdagvoormiddag paraat om de bloedafnames en coronatesten uit te voeren. Ze vormen tegelijk het back-upteam voor de medewerkers van het prikcentrum. Stephanie en Christophe verzorgen ook de bloedafnames aan huis voor minder mobiele patiënten.

Het laboratorium

De bloedafnames en coronatesten worden verwerkt door Klinisch Laboratorium Maenhout in Waregem, een familiebedrijf opgericht in 1979.

Kwaliteitsvolle service en een gepersonaliseerde benadering zijn onze speerpunten.

Rapportering van de resultaten naar de voorschrijver:

 • Via de eHealthBox rechtstreeks in het patiëntendossier (laat zeker aan het labo weten welk eMD u hanteert)
 • Via de CyberLab-webserver (vraag uw gebruiker aan door een mail te sturen naar admin@labomaenhout.be)
 • Op papier (indien gewenst)
 • Telefonisch bij kritische resultaten

Rapportering van de resultaten naar de patiënt:

 • Via CoZo
 • Op papier (indien gevraagd)
 • CyberLab Patient Portal (CPP - indien gevraagd)
 • Via e-mail (bij COVID-reisattest)