Hartfalen1

NT-proBNP: de voorkeur als diagnostische test voor hartfalen

13-12-2023

Twintig jaar geleden werden NT-proBNP en BNP geïntroduceerd als diagnostische tests voor hartfalen. Vandaag gaat de voorkeur uit naar NT-proBNP, dat duidelijk een plaats heeft veroverd in het hedendaagse management van hartfalen.

NT-proBNP toegankelijker dan vroeger

Hartfalen vormt een groeiend medisch probleem door de stijgende levensverwachting. Twintig jaar geleden werden in dat opzicht de diagnostische tests NT-proBNP en BNP geïntroduceerd. Vandaag zijn ze niet meer weg te denken uit het diagnostische landschap.

Alleen worden deze testen in België niet terugbetaald, in tegenstelling tot het buitenland. Twee factoren hebben evenwel gezorgd voor een gestage prijserosie: de toegenomen vraag en het vervallen van de patenten. Daardoor is testen op hartfalen toegankelijker geworden.

Voorkeur voor NT-proBNP

Vandaag gaat de voorkeur naar NT-proBNP. De interpretatie van deze test wordt namelijk niet verstoord door het gebruik van Entresto (sacubitril/valsartan).

De diagnostische test NT-proBNP is zowel beschikbaar als core lab-test (in een centraal klinisch laboratorium) en als handige point-of-care-test (nabij de patiënt).

Diagnostische waarde van NT-proBNP

Bij de diagnose hartfalen wordt doorgaans een cut-offwaarde van 125 pg/ml gehanteerd. In de algemene praktijk wordt een gevoeligheid van 90% en een specificiteit van 60% vastgesteld voor NT-proBNP (Taylor et al., BMJ 2018).

Wanneer de behandeling van hartfalen door dosage van natriuretische peptiden wordt begeleid, resulteert dit in een daling van de globale mortaliteit met 13% en van de hartfalengerelateerde mortaliteit met 20%. Bij een gelijktijdig bestaan van nierfalen dient rekening gehouden te houden met de passieve accumulatie van natriuretische peptiden bij nierfalen (CKD).

Conclusie

NT-proBNP heeft ‒ als diagnostische test voor hartfalen ‒ duidelijk een plaats veroverd in het hedendaagse management van hartfalen.