Tijgermug1 800 500

De Aziatische tijgermug duikt op in België

30-05-2023

Overwinteren doet de tijgermug vooralsnog niet in ons land, maar de laatste jaren werd ze wel al gespot op verschillende locaties. En dat is geen goed nieuws. Deze mug is namelijk zeer agressief en kan tropische ziektes zoals dengue overbrengen. Om in het oog te houden dus!

Wat is de Aziatische tijgermug?

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt overgewaaid uit de tropen. Je herkent deze exoot aan de zwart-witte strepen. In tegenstelling tot de gewone steekmug vertoont ze een agressief bijtgedrag, vooral in de voormiddag en de late namiddag (tot het begint te schemeren). Ze is ook iets kleiner dan de gele en bruine muggen die vooral ’s avonds onze slaapkamers onveilig maken.

Is de tijgermug gevaarlijk?

Paniek is een slechte raadgever, maar we doen er wel goed aan te monitoren waar de tijgermug opduikt. Ze kan namelijk virale infecties zoals dengue, zika, chikungunya en het westnijlvirus overdragen van mens tot mens. In de verwachting dat de tijgermug zich de komende jaren verder zal verspreiden, is het ook belangrijk meer bewustzijn te creëren rond deze agressieve mug.

Alle ogen op de tijgermug

In 2022 heeft het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) samen met Sciensano de Aziatische tijgermug op twaalf locaties in België aangetroffen (figuur 1). Er werden ook op verschillende plaatsen eitjes en larven teruggevonden. Dit betekent dat de tijgermug zich hier voortplant. De kans bestaat dus dat de tijgermug in België kan overwinteren.

Om de actuele verspreiding van de tijgermug in kaart te brengen, kunnen burgers hun steentje bijdragen door een foto op te laden via https://muggensurveillance.be/

Figuur 1: Verschillende locaties tijgermug vondst in België (2022). Bron: www.sciensano.be

Dengue als grootste bedreiging

In België zijn we nog op tijd om deze tijgermug te bestrijden en daarmee de definitieve vestiging ervan in ons land af te remmen. In Frankrijk werden in oktober 2022 echter al 65 autochtone dengue-infecties gerapporteerd. Het dengue-virus is aan een opmars bezig in Europa en ook wij zullen hieraan niet ontsnappen. Symptomen zijn vooral koorts, hoofdpijn (mogelijk retro-orbitaal), gewricht- en spierpijn, huiduitslag en nausea. Uitzonderlijk kunnen ernstige bloedingen en shock voorkomen (dengue shock syndroom). Een dengue-vaccin bestaat, maar wacht momenteel op goedkeuring voor gebruik binnen de EU.