SARS-CoV-2 serologie: anti-N en/of anti-S?
04-03-2022
In geval van een meer atypische presentatie van COVID of in geval van langdurige klachten bij patiënten waarbij geen SARS-CoV-2 PCR- of antigeentest is kunnen gebeuren, kan het nuttig zijn de SARS-CoV-2 antistoffen te bepalen. Dat doen we bij Labo Maenhout voor twee types: anti-N en anti-S.
Anti-S of anti-N antistoffenbepaling
In het labo kunnen we 2 types antistoffen tegen COVID-19 opsporen: de anti-Nucleocapside-IgG antistoffen (anti-N) en de anti-Spike-IgG antistoffen (anti-S).
IgM- en IgG-antistoffen worden quasi simultaan in het lichaam geproduceerd, waardoor onderscheid maken weinig meerwaarde biedt. Integendeel, het bepalen van de IgM-antistoffen kan tot een verlaging van de specificiteit leiden.
Wanneer welke test aanvragen?
Anti-Nucleocapside-antistoffenbepaling: deze antistoffen worden uitsluitend gevormd na het doormaken van een SARS-CoV-2 infectie. Dit kan nuttig zijn wanneer geen PCR-test werd uitgevoerd tijdens de symptomatische fase. Let op: dit is een ‘kwalitatieve test’. Als resultaat verkrijgt u ‘negatief’ of ‘positief’.
Anti-Spike-antistoffenbepaling: deze antistoffen worden gevormd na het doormaken van een SARS-CoV-2 infectie, maar ook na vaccinatie. Deze bepaling kan nuttig zijn om de respons op vaccinatie na te gaan. Ook bij niet-gevaccineerden kunnen deze antistoffen aangevraagd worden bij vermoeden van een doorgemaakte infectie.
Hoe de test aanvragen?
Via cyberlab:
SARS-CoV-2 Spike op indicatie:
- Gehospitaliseerde patiënten met suggestief klinisch beeld voor COVID-19 waarbij er discrepantie is tussen de moleculaire opsporingstest en een CT-scan, minimum 7 dagen na de start van de symptomen
- Ambulante of gehospitaliseerde patiënten met suggestief klinisch beeld met negatieve PCR of waarbij geen PCR werd uitgevoerd binnen de 7 dagen na de start van de symptomen, minimum 14 dagen na start van de symptomen
- Differentiële diagnose bij atypische klinische presentatie, minimum 14 dagen na de start van de symptomen
- Om de serologische status te onderzoeken bij zorgverleners en personeel (werkzaam in ziekenhuizen, in klinische laboratoria of collectiviteiten met een hoge besmettingsgraad (Covid-diensten, woonzorgcentra of klinische laboratoria)) in het kader van lokaal risicomanagement
SARS-CoV-2 Spike NIET op indicatie:
- Kosten ten laste van de patiënt
SARS-CoV-2 Nucleocapside op indicatie:
- Zelfde criteria als bij de Spike antistoffen
Op het papieren aanvraagformulier staan voorlopig enkel de anti-Spike-antistoffen vermeld. Gelieve schriftelijk te vermelden indien u de Nucleocapside-antistoffen wenst te bepalen.
Diagnostische performantie*
Rapportering |
Sensitiviteit** |
Specificiteit |
|
Anti-Nucleocapside antistoffen |
Kwalitatief |
85,3-100% |
91,4-99,4% |
Anti-Spike antistoffen |
Kwantitatief |
73,82-93,74% |
99,63-99,99% |
*SARS-CoV-2 antistoffen kunnen verdwijnen na enkele maanden, dit is afhankelijk van de ernst van de infectie. Echter, het immunologisch geheugen (memory B-cellen) zorgt nog steeds voor een bescherming tegen ernstige infectie.
**>14 dagen na start symptomen