Gezondheidskompas1 800 500

Gezondheidskompas vernieuwd

12-04-2022

Deze week werd de nieuwe versie van het Gezondheidskompas voorgesteld. Deze tool geeft mensen op basis van hun antwoorden op een vragenlijst inzicht in hun gezondheidsrisico’s, aangevuld met concrete adviezen om gezonder te leven.

Wat is het Gezondheidskompas alweer?

Het Gezondheidskompas is een onlinetool van de Vlaamse overheid waarmee Vlamingen inzicht kunnen krijgen in hun risico op diabetes, hart- en vaatziektes of overgewicht. Daarvoor dienen ze een vragenlijst in te vullen, waarna ze persoonlijk advies krijgen met tips voor een gezondere levensstijl. Het kompas geeft daarnaast ook aan welke risicofactoren verdere opvolging vragen bij de huisarts. Sinds de lancering in 2019 vulden al 38.000 Vlamingen de vragenlijst in.

Wat is nieuw?

De vernieuwde versie werd begin april 2022 voorgesteld met drie verbeteringen:

  • Sneller: voortaan kan je kiezen tussen de berekening van het totale gezondheidsrisico of van specifieke risico’s (diabetes en hart- en vaatziektes, rookgedrag of alcoholgebruik). De vragenlijst hoeft dus niet langer helemaal doorlopen te worden.
  • Actueler: de adviezen werden geactualiseerd in overleg met de partners van het Gezondheidskompas (Diabetes Liga, Vlaams Instituut Gezond Leven, Eetexpert, VAC, Consortium Tabakstop.be)
  • Eenvoudiger: de resultaten kunnen nu ook elektronisch naar de huisarts doorgestuurd worden via het e-Health platform.

Je gezondheidsrisico’s berekenen?

Ben je benieuwd welke risico’s je huidige levensstijl inhoudt? Vul dan de vragenlijst in op www.gezondheidskompas.be. De test duurt nauwelijks 3 minuten.