Wat Lp Pla 2 Plac Nl 1

Lipoproteïne-geassocieerd fosfolipase A2: Merker voor cardiovasculair risico

01-08-2017

Waarom de Lp-PLA2 activiteit meten?

Het enzym lipoproteïne-geassocieerd fosfolipase A2 (Lp-PLA2) speelt een belangrijke rol in de vorming van onstabiele atheroomplaten.

De Lp-PLA2 activiteit is een onafhankelijke merker voor het atheromatisch cardiovasculair (CV) lijden. De klassieke risicofactoren zoals het cholesterol en de bloeddruk kunnen volkomen normaal zijn, maar een hoge Lp-PLA2 activiteit wijst op een verhoogd risico om een AMI of een CVA door te maken. Het enzym Lp-PLA2 wordt door macrofagen ter hoogte van atheroomplaat geproduceerd en is dus vaatspecifiek, in tegenstelling tot de klassieke ontstekingsmerkers zoals het hs-CRP.

Uit een meta-analyse (n=58000) blijkt dat per 1 SD toename van de Lp- PLA2 activiteit het risico voor cardiovasculaire ziektes (CVZ) met 10% toeneemt. Dit is vergelijkbaar met het effect van de toename van niet-HDL cholesterol en de bloeddruk. In een andere studie voorspelde de mate van de Lp-PLA2 afname door pravastatine de vermindering van de CV mortaliteit, zelfs zonder correctie voor de klassieke cardiovasculaire risicofactoren (CVR). De Lp-PLA2 daling werd verantwoordelijk gesteld voor bijna 60% van het therapeutisch effect van pravastatine. Ter vergelijking het effect op het LDL-C werd voor minder dan de helft (43%) van het therapeutisch effect verantwoordelijk gesteld.

Wie te testen?

De Lp-PLA2 activiteit kan als een bijkomende maatstaf voor de evaluatie van het CVR gebruikt worden bij patiënten met een gemiddeld tot hoog CVR. Patiënten met meer dan 2 risicofactoren zoals familiale antecedenten van CVZ, arteriële hypertensie, diabetes, metabool syndroom en chronisch nierlijden kunnen baat hebben bij deze test, zeker bij normaal klassiek lipidenprofiel.

Hoe de waarde van de Lp-PLA2 activiteit interpreteren?

Recent onderzoek suggereert dat patiënten met hogere Lp-PLA2 activiteit een statistisch significant risico voor CVZ vertonen. De Lp-PLA2 activiteit blijkt onafhankelijk te zijn van de andere klassieke risicofactoren.

Optimalisatie van de zorg voor uw patiënt

De PLAC® test is uiterst specifiek voor vasculaire inflammatie en wordt niet beïnvloed door infectie, reumatologische aandoeningen of obesitas. Hij helpt patiënten op te sporen die een “verborgen” CVR vertonen door aanwezigheid van onstabiele atheroomplaten:

  • Ca. 50% van de CVZ komen voor bij patiënten met normaal lipidenprofiel.
  • Een verhoogde Lp-PLA2 activiteit kan een indicatie zijn dat een strengere aanpak noodzakelijk is (medicamenteus of levenswijze aanpassing)
  • Een verhoogde waarde kan een alarmsignaal zijn om de therapietrouw te verbeteren. Bij een patiënt met matig CVR (SCORE) kan een lage Lp-PLA2 erop wijzen dat een niet-medicamenteuze aanpak de voorkeur geniet.

Praktisch

De analyse wordt op serum uitgevoerd, er zijn geen speciale afnamecondities, de patiënt hoeft niet nuchter te zijn en kan medicatie gebruiken. Het resultaat is na één week gekend. Let op: deze analyse is niet terugbetaald door het RIZIV, waardoor de kostprijs doorgerekend wordt aan de patiënt.