Thyroid Cancer

Thyroïd stimulerende immuunglobulines (TSI): wijziging referentiewaarden

01-10-2015

Graag willen wij u erop wijzen dat de referentiewaarden voor TSI sinds 01/10/2015 gewijzigd zijn wegens in gebruik nemen van een nieuwe methode. De normaalwaarde voor TSI is vanaf nu < 0,55 IU/l. Dankzij de introductie van deze methode kunnen wij u een nog kortere time-to-result verzekeren (TSI wordt elke weekdag uitgevoerd).

Thyroïd stimulerende immuunglobulines: DDx bij hyperthyroïdie

Thyroïd Stimulerende Immuunglobulines (TSI) zijn auto-antilichamen gericht tegen de schildklier. Deze antilichamen zijn in staat te binden op de TSH-receptoren en die te activeren, wat leidt tot een slechte regeling van de productie en secretie van schildklierhormonen. TSI komen voor bij 77,8 - 96% van patiënten met de ziekte van Graves (ook wel de ziekte van Basedow genoemd), één van de meest voorkomende oorzaken van hyperthyroïdie. Bij deze aandoening wordt door de schildklier een overmaat aan schildklierhormonen aangemaakt en uitgescheiden. Dit manifesteert zich in typische klinische verschijnselen, zoals een gezwollen schildklier (struma of goiter), uitpuilende ogen (exoftalmie) en tachycardie. Ook een zwelling van de huid van het scheenbeen (pretibiaal myxoedeem) kan voorkomen.

TSI kan vaak uitsluitsel geven

Meer algemeen manifesteert hyperthyroïdie zich in klachten als nervositeit, verminderd concentratievermogen, verminderd zicht, vermoeidheid, overdreven warmtegevoel en zweten, gewichtsverlies en een verstoord slaappatroon.

Klinisch is het soms moeilijk de diagnose van de ziekte van Graves te stellen: de patiënt presenteert zich soms maar met één typische klacht (bv enkel een goiter) of de klachten zijn mild of onopvallend (bv een milde exoftalmie). De juiste laboanalyses kunnen helpen bij de diagnose. Typisch is TSH verlaagd en vrij T4 (FT4) verhoogd. FT4 kan ook normaal zijn, met een verhoogd vrij T3 (FT3). Aanvullende analyse van TSI kan uitsluitsel geven.