Digitaleflow2 800 500

Labo Maenhout biedt volledig digitale flow aan in communicatie tussen patiënt – arts – labo

29-05-2024

Innovatie staat bovenaan in onze visie en trekken we door in alle domeinen en voor iedereen: zowel voor de patiënt, arts, als labo medewerker.

Labo Maenhout biedt sinds kort de mogelijkheid aan om te kiezen voor een volledig gedigitaliseerd proces, startende bij planning van de bloedafname, het voorschrift van de arts, het rapport (naar zowel patiënt als arts) tot uiteindelijk de facturatie van het labo onderzoek.

Een correcte, GDPR veilige en traceerbare gegevensoverdracht zijn tijdens deze processen essentieel. Digitalisatie maakt dat alle betrokken partijen langs deze weg ondersteund worden om sneller, beter en ecologischer te opereren. Lees hier hoe we dat concreet doen.

De digitale afspraak

In Covid-19 periode startten we met een digitale online agenda waarin patiënten zelf afspraken kunnen boeken om langs te komen in één van onze prikcentra, ook voor bloedafnames. Een afspraak kunnen inplannen op het moment dat jou past en waarmee je nodeloos tijdsverlies beperkt.

Via de website www.prikcentrum.be kies je het prikcentrum bij jou in de buurt en plan je direct een afspraak in. Sommige artsen plannen ook afspraken in voor hun patiënten of anders bestaat nog steeds de mogelijkheid om telefonisch een afspraak te maken.

Maar er is meer. Wanneer de arts een digitale doorverwijzing maakt voor een bloedafname (zie hieronder), wordt de patiënt automatisch via mail uitgenodigd om een afspraak te boeken in een van onze prikcentra. Op die manier verloopt de volledige communicatie digitaal en automatisch.

Het digitale voorschrift en doorverwijzing

De arts kan snel en makkelijk een digitaal voorschrift aanmaken vanuit zijn Elektronisch Medisch Dossier (EMD) waarin alle patiëntgegevens verzameld staan. Het voordeel daarbij is dat – na inlezen van de identiteitskaart – steeds de meest actuele woonplaats en verzekerbaarheid genoteerd staan.

De arts kan ervoor kiezen om zelf een bloedafname uit te voeren en hiervoor de digitale labo aanvraag via het Cyberlab platform door te sturen. Van zodra dit doorgestuurd werd, wordt het labo op de hoogte gesteld dat er een bloedafname heeft plaats gevonden, krijgt de chauffeur die de stalen gaat ophalen dit te zien en kan de logistieke afhandeling hierop ingesteld worden. Dit geeft ook een actueel beeld van de workload voor de mensen in het labo, nog voor het staal effectief in het labo toegekomen is.

Soms kan of wenst de arts de bloedafname niet onmiddellijk uit te voeren (bvb wanneer de patiënt nuchter dient te zijn) of kan de bloedafname door iemand anders gebeuren. Voor deze ‘uitgestelde’ bloedafnames, biedt Labo Maenhout de mogelijkheid aan om - eveneens via het EMD - digitale doorverwijzigingen of eFORMs te maken.

Met het eFORM kan de arts kiezen om de patiënt door te verwijzen naar een prikcentrum, of naar een verpleegkundige in de praktijk. Voor minder mobiele patiënten, voorziet het labo een service waarbij een prikster aan huis komt prikken. Daarnaast voorzien we ook de gehele flow om bewoners van woonzorgcentra te laten prikken door verpleegkundigen.

De arts heeft als voordeel dat hij het voorschrift van achter zijn pc kan aanmaken, waarna achterliggend een hele ketting aan acties ingang gezet worden en de nodige betrokkenen verwittigd.

Uiteraard blijven we ook papieren voorschriften verwerken, maar zijn we heel trots om te kunnen melden dat meer dan 70% van onze labo aanvragen ondertussen via digitale weg verlopen.

Het digitale patiëntenrapport - LabDirect

Wil de patiënt de eigen laborapporten digitaal bijhouden, en langs deze weg ook opmerkingen/feedback van je arts ontvangen, dan kan die dit aangeven tijdens het bezoek aan dehuisarts. Via een 2 factor (GDRP veilige) authenticatie, logt men in op ons LabDirect platform en kan men de eigen labo onderzoeken en -indien gewenst- die van gezinsleden raadplegen.

LabDirect biedt de mogelijkheid voor de arts om digitaal, veilig en traceerbaar te communiceren met de patiënt over de laboratoriumresultaten.

De digitale factuur

Patiënten kunnen ervoor opteren om hun labofactuur digitaal te ontvangen en op die manier bij te dragen aan een kleinere ecologische footprint.

Ben je arts en wil je hier graag meer over weten? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag vooruit en in de digitale evolutie!