Login Banner4

eFORM

In navolging van het COVID eFORM heeft met Labo Maenhout nu een eFORM ontwikkeld om ook uw reguliere labo onderzoeken aan te vragen.

Wat is een eFORM?

Een eForm is een universeel en gestandaardiseerd sjabloon dat in het elektronisch medisch dossier (EMD) kan worden ingebouwd. Het doel is om op een eenvoudige manier gegevens uit het EMD te versturen naar specialisten en diensten. De verschillende sjablonen zijn beschikbaar op het eHealth- platform en worden daar continu up-to-date gehouden waardoor huisartsen dit niet hoeven te doen in het EMD. Het sjabloon wordt ingeladen en de benodigde data wordt automatisch ingevuld vanuit het EMD. Eventueel ontbrekende informatie kan manueel bijgevoegd worden. Vervolgens wordt het ingevulde document via de eHealthBox naar de ontvanger gestuurd.

Waarom een eFORM naast Cyberlab?

Cyberlab is het online platform van Labo Maenhout dat initieel ontwikkeld werd als resultatenserver. Het grote voordeel van Cyberlab is de rechtstreekse link tussen het interne labosysteem en het platform waardoor de resultaten in “real-time” consulteerbaar zijn.

Het eFORM is een tweede digitale aanvraagmethode naast Cyberlab. Het eFORM werd naast Cyberlab ontwikkeld voor artsen die graag hun digitale laboratoriumaanvragen en resultaten louter in het EMD willen beheren.

Met de ontwikkeling van het Labo Maenhout eFORM wil men inzetten op het verbreden van de mogelijkheden om digitale laboratoriumaanvragen te plaatsen; waar momenteel 65% van de aanvragen digitaal wordt geplaatst, heeft het laboratorium de ambitie dit op termijn naar > 95% te brengen. Het is immers onmiskenbaar dat digitale aanvragen tal van voordelen kennen die de kwaliteit alleen maar ten goede komen:

  • Papierloos
  • 100% correcte identificatie van de patiënt en aanvrager
  • Geen manuele tussenstap bij het invoeren van de analyses in het labosysteem
  • Vlotter werken

Het eFORM wordt centraal beheerd in de eHealth omgeving, wat een voordeel betekent voor de integratie in alle EMD. Er is geen noodzaak aan een gebruikersnaam en wachtwoord (authenticatie via eID), de uitrol van updates over de verschillende EMD is eenvoudig en men blijft binnen het EMD. Vooral dit laatste zal op termijn onmiskenbaar een voordeel betekenen aangezien men dan aan de slag kan met (klinische) informatie die in het EMD bekend is.

Daarnaast biedt het eFORM extra functionaliteiten zoals een papierloze doorverwijzing op basis van de digitale laboratoriumaanvraag, waarbij men externe of interne zorgmedewerkers (verpleegkundigen, praktijkassistenten) een opdracht tot staalafname kan bezorgen.

Praktische informatie omtrent eFORM

U kan deze eFORM terugvinden tussen de documenten/formulieren via de zoekterm “Labo Maenhout”.

Deze eFORM dient niet afgedrukt te worden en integreert direct in onze labosoftware. U kunt de handleiding voor het gebruik van de eFORM aanvragen via onderstaand formulier.

Maak zeker gebruik van de extra functie om “presets” toe te voegen. Dit zal de aanvraagprocedure vlotter maken.

Het eFORM is ook ontwikkeld om patiënten door te verwijzen naar een prikcentrum/verpleegkundige. Als u van deze functionaliteit wenst gebruik te maken, is het aan te raden eerst contact met ons op te nemen om alles vlot doen te verlopen. Wij komen dit graag eens ter plaatse demonstreren bij jullie.

eFORM kan ook fungeren als een back-up digitaal aanvraagformulier in die gevallen waar Cyberlab door bv. een onderhoud/upgrade/malfunctie, niet beschikbaar zou zijn tijdens uw consultatie.

Aangezien het een nieuw product is, bestaat altijd de mogelijkheid dat er nog bugs optreden (hoewel het wel uitvoerig getest werd). Aarzel zeker niet uw opmerkingen/suggesties door te geven zodat wij deze kunnen aanpakken.

Vraag hier uw eFORM handleiding aan

U kan de handleiding voor het gebruik van de eFORM aanvragen via onderstaand formulier.

* = Dit veld is verplicht