209155462

Voorbereiding voor een stoelgang-onderzoek

  1. Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk toiletpapier en doe wat ontlasting in een proper potje.
  2. Neem met behulp van het lepeltje dat aan het dekseltje is aangebracht een aantal keren een hoeveelheid ontlasting. Dring daarbij het liefst door in het inwendige van de ontlasting indien deze in vaste vorm is. Zorg ervoor dat de buitenkant van het potje schoon blijft.
  3. Voorzie het potje van uw naam, geboortedatum, datum en tijd waarop u het vult.
  4. Het liefst ontvangen we het monster zo vers mogelijk. Bewaar het potje met de ontlasting (eventueel met om het potje een plastic zak) in de koelkast als dit niet aansluitend op de bloedafname van de (huis)arts kan worden afgegeven.
  5. Lever dit potje met ontlasting in bij uw huisarts of het laboratorium, samen met het aanvraagformulier dat u van uw arts heeft gekregen.

Reticulocytentelling, een schromelijk onderschatte labparameter

25-10-2021

Reticulocyten zijn de jonge rode bloedcellen (RBC) die vanuit het beenmerg worden losgelaten in de perifere bloedcirculatie. Kenmerkend is dat nog RNA aanwezig is, en dat is belangrijk bij de massale productie van hemoglobine. Reticulocyten circuleren slechts 1 à 2 dagen in het perifere bloed...

Hoe sporen wij chronische nierziektes op?

21-10-2021

De ureumbepaling dreigt te verdwijnen uit de nomenclatuur en daarmee ook de terugbetaling door het RIZIV. Nochtans was ureumbepaling een efficiënte methode om nierdysfuncties aan te tonen. Hoe we de diagnose van chronisch nierlijden bij Labo Maenhout anno 2021 dan wel aanpakken, leest u in dit artikel.

MCED-test spoort meer kankers op

01-10-2021

Wat als een MCED-test (multi-cancer early detection test), in combinatie met de bestaande screeningtests, een groter aantal kankers in een vroeger stadium zou kunnen detecteren? Deze vraag lag aan de basis voor het opzetten van de CCGA-studie.